Министърът на отбраната на Нидерландия Кайса Олонгрен потвърди, че Украйна е изпратила искане до страната за доставка на изтребители F-16, предава NOS.

"Украйна наистина поиска помощ под формата на изтребители. Въпросът е сложен. Трябва да обсъдим наличността на F-16 с американците и други съюзници. Трябва също така внимателно да обмислим последствията. Трябва да бъдем честни, това не може да се случи бързо“, цитира медията думите на министъра.

Според Олонгрен украинските военни трябва да преминат подходящо обучение. Освен това САЩ трябва да издадат разрешение за предаването като страна на произход на бойните самолети. В дългосрочен план обаче ръководителят на нидерландското военно ведомство не изключи възможността украинската армия да получи изтребители F-16. "Страната определено никога няма да може да закупи  руски изтребители, каквито е използвала в миналото“, отбеляза тя.

В момента нидерландската армия разполага с няколко десетки изтребители F-16, които постепенно се заменят с по-модерни F-35.

На свой ред информационната агенция TASR съобщи, че в кулоарите на извънредната среща на върха на ЕС в Брюксел президентът на Украйна е разговарял с изпълняващия длъжността премиер на Словакия Едуард Хегер и официално се е обърнал към Братислава с молба да прехвърли на страната му свръхзвукови изтребители МиГ-29, изтеглени от състава на ВВС на страната.

Хегер, според агенцията, е уверил Зеленски, че Словакия ще направи всичко възможно, за да изпълни искането на Украйна. Този въпрос ще се обсъжда в страната а и на ниво ЕС. Помощта за Украйна, както каза словашкият политик, "съответства на националните интереси на Словакия и на интересите на европейската сигурност“.

В края на август 2022 г. Словакия изтегли ескадрила МиГ-29 от националните ВВС. В бъдеще те трябва да бъдат заменени от американски F-16.