Учените са успели да създадат "голден“, невероятно тънък материал, направен от златни молекули. Той може да има множество приложения, твърдят авторите на изследването, публикувано в списание Nature Synthesis.

Новият материал е създаден на същия принцип като "графен“, който се състои от графитни молекули. Графенът е изненадващо издръжлив и провежда топлина и електричество много по-добре от медта и затова е търсен в съвременния технологичен свят.

"Голден“ е материал, който се състои от златни молекули, подредени само в един слой. Както при графена, тази структура дава на златото нови свойства, казват изследователите.

По-специално, новият материал може да бъде полезен в пречистването на водата и комуникационните технологии. В допълнение, той може да замени конвенционалното злато в съвременната електроника, намалявайки цената на материалите за производството й.

Изследователите предполагат, че "голден“ може да е само един от редица подобни материали. Сега е в ход допълнителна работа, за да се види дали същите техники може да се използват за модифициране на други метали.