Високопоставени служители от 78 държави ще присъстват на церемонията по полагането на клетва от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Anadolu Agency

На церемонията по откриването в Президентския комплекс ще присъстват 21 държавни глави, 13 министър-председатели, както и представители на парламентарно и министерско ниво, както и представители на международни организации, включително Организацията на тюркските държави (OTД), НАТО и Организацията на ислямското сътрудничество (OИС).

Ердоган ще положи клетва във Великото народно събрание на Турция в 14:00 часа  и ще започне новия си мандат. Той ще получи мандата си от временния председател на Великото народно събрание на Турция Девлет Бахчели.

След церемонията Ердоган ще посети Анъткабир (мавзолеят на Мустафа Кемал Ататюрк) в 15:00 ч. и ще присъства на церемонията по откриването в президентския комплекс в 17:00 ч.

Ердоган ще бъде домакин на гости на вечеря в двореца Чанкая, бившия дом на турските президенти, след церемонията около 19:00 часа местно време.

Очаква се той да обяви своя кабинет след вечеря.

Ердоган спечели втория тур на президентските избори миналата неделя с 52,18% от гласовете. Опозиционният кандидат Кемал Кълъчдароглу получи 47,82%, според окончателните резултати, публикувани от Върховния избирателен съвет на страната.