Централната избирателна комисия на Литва обяви, че на вчерашните (12 май) президентски избори настоящият президент Гитанас Науседа е спечелил най-много гласове - 44,54 процента, докато второто място заема премиера Ингрид Шимоните с 19,94 процента, базирано на 100 процента от преброените гласове, съобщава литовският портал Delphi.

59,37 процента от литовските граждани са упражнили правото си на глас, което е най-високата избирателна активност в тази страна през последните две десетилетия и тъй като нито Науседа, нито Шимоните са спечелили повече от 50 процента от гласовете, вторият тур на изборите ще се проведе на май 26.

Науседа и Шимоните вече се изправиха един срещу друг на втори тур на президентските избори през 2019 г., когато Науседа спечели 66,53 процента от гласовете, а Шимоните 33,47 процента.

Науседа, надежден съюзник на Украйна в конфликта с Русия, вероятно ще получи нов президентски мандат, фокусирана върху проблемите със сигурността в балтийските държави, писа по-рано Reuters.

Гласоподавателите са притеснени, че бившите съветски балтийски страни, сега членки на НАТО и Европейския съюз, могат да бъдат цели на руска агресия в бъдеще.