Седмица след двете опустошителни земетресения и повече от 1600 вторични труса в Турция и Сирия УНИЦЕФ предупреждава, че милиони деца се нуждаят от спешна хуманитарна помощ. Все още не е ясен точният брой на засегнатите деца, но 4,6 милиона деца живеят в 10-те провинции в Турция, пострадали от земетресенията, а повече от 2,5 милиона деца живеят в засегнатите райони на Сирия, съобщават от фонда.

"Децата и семействата в Турция и Сирия са изправени пред неописуеми трудности след последствията от тези опустошителни земетресения“, заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел. "Трябва да направим всичко по силите си, за да гарантираме, че всеки оцелял при това бедствие получава животоспасяваща подкрепа, включително чиста вода, храна, хигиенни и медицински материали, както и подкрепа за детското психично здраве. Не само сега, но и дългосрочно“, допълни тя.

Броят на загиналите и пострадали деца при земетресенията все още не е потвърден, но най-вероятно е от порядъка на хиляди. Официалният общ брой на жертвите вече надхвърли 35 000. УНИЦЕФ България вече започна кампания за набирането на средства в помощ на пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия. Всеки може да подкрепи усилията на УНИЦЕФ, като изпрати SMS с текст UNICEF на 1021 и дари 5 лв. еднократно (ДДС и такси не се дължат за абонати на всички мобилни оператори). Дарения могат да се направят и онлайн на https://dari.unicef.bg/emergency. Част от даренията през трите вечери на благотворителния мини сезон на шоуто "Като две капки вода за всяко дете“ по NOVA също са предназначени за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия. Един лев, получен от всяко SMS дарение, ще бъде пренасочен в помощ на пострадалите деца и семейства.

УНИЦЕФ работи денонощно, за да осигури животоспасяваща помощ на засегнатите от земетресенията. Екипите на Детския фонд на ООН са на терен заедно с партньори, за да доставят хуманитарна помощ – медицински материали, одеяла, дрехи, чиста питейна вода и хигиенни материали, както и да осигурят безопасни пространства, където децата могат да играят и да се възстановят от травматичните събития, на които са станали свидетели.

Въпреки тези усилия, нуждите на засегнатото население са огромни, а предизвикателствата са много. Разрушенията на ключови пътища заедно с ниските температури и валежите от сняг и дъжд затрудняват достъпа до нуждаещите се и

доставянето на необходимата помощ. Много от лицата, оказващи първа помощ, и от служителите на партньорските организации на УНИЦЕФ са загинали, ранени или разселени, а офисите и оборудването са им разрушени напълно или частично.

В следващите дни и седмици УНИЦЕФ ще продължи да работи с партньори, за да достигне до колкото се може повече деца и семейства с животоспасяваща помощ.

В Сирия УНИЦЕФ разполага със складирана хуманитарна помощ в северозападната част на страната, чиито доставки вече започнаха. Най-незабавните приоритети са осигуряването на достъп до чиста питейна вода и хигиенни материали, които са от съществена важност за предотвратяването на заболявания в първите дни от кризата. Общо най-малко 6 милиона души в страната са засегнати от земетресението. По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) броят на хората, останали без дом в Сирия, може да достигне 5,3 милиона души. УНИЦЕФ оценява последиците от земетресенията в основни водни съоръжения и работи, за да осигури чиста вода на разселените семейства.

Мобилни екипи на УНИЦЕФ предоставят здравни услуги и храна на нуждаещите се, включително и на онези във временни места за подслон. В Алепо УНИЦЕФ осигурява чрез цистерни 300 000 литра питейна вода на ден за около 20 000 души.

В Турция работата на УНИЦЕФ се фокусира върху закрилата на децата, като осигурява спешна психосоциална подкрепа в пространства, подходящи за деца, оценява щетите върху водните съоръжения и водоснабдителните услуги и нуждите от здравни услуги и храна, доставя зимни детски дрехи, одеяла и хигиенни комплекти. Около 1,1 млн. души се намират във временни приемни центрове в Турция. Много болници, училища и учебни заведения са разрушени. Повече от 2 милиона ученици, включително над 353 000 деца бежанци, са засегнати от земетресението.

УНИЦЕФ и Министерството на младежта и спорта в Турция мобилизираха допълнително 5000 млади доброволци, за да работят заедно с местните екипи в отговор на хуманитарната криза. Те ще подкрепят други 3000 доброволци, които вече работят на терен. УНИЦЕФ и Министерството на семейството и социалните услуги подготвя закупуването на 1000 спални чувала, 1000 външни батерии и 1000 сгъваеми стола за сън, които ще се разпределят в 10-те засегнати провинции.

И в Турция, и в Сирия закрилата на децата е огромен приоритет за УНИЦЕФ, включително идентифицирането и събирането със семейството на разделени от семействата си и непридружени деца и предоставянето на психосоциална подкрепа на деца, които са имали травматични преживявания.

В Сирия подкрепени от УНИЦЕФ мобилни екипи за закрила на децата в Алепо, Хама и Латакия подкрепят разселените семейства със спешна психологическа помощ, като достигат до 6000 деца и родители.

В Турция УНИЦЕФ подготвя изпращането на допълнителни служители в сферата на закрилата на детето за предоставянето на психосоциална подкрепа и установяването на пространства за деца чрез Министерството на младежта и спорта и партньорски неправителствени организации.