Посланиците на девет страни, включително тези, които затвориха консулствата си в Истанбул, са били привикани във външнополитическото ведомство в Анкара, съобщи турският телевизионен канал TRT Haber.

По-рано генералните консулства на Швеция, Нидерландия, Великобритания, Франция, Швейцария и Германия в Истанбул съобщиха, че временно преустановяват работа поради заплахата от терористични атаки в центъра на града. Вътрешният министър на Турция Сюлейман Сойлу определи решението за затваряне на дипломатическите представителства на фона на изявленията на САЩ за заплахата от терористични атаки като "психологическа война" срещу страната.

До момента шест европейски държави са затворили консулствата си в Истанбул. Телевизионният канал не уточнява кои са посланиците на останалите три държави.

По-рано посолството на САЩ предупреди своите граждани за опасността от терористични атаки в центъра на Истанбул. Целите могат да бъдат църкви, синагоги, дипломатически мисии в Истанбул или други места, популярни сред чужденците, особено истанбулските квартали Бейоглу, Галата, Таксим, улица "Истиклял“.

Миналата седмица посолството на САЩ също предупреди за възможността от терористични атаки на фона на изгарянето на копия на Корана в Европа от крайната десница. Тогава френската дипломатическа мисия отправи подобно предупреждение, позовавайки се на информация от американското посолство.

Превод и редакция: Фабиана Върбанова