Парламентът на Турция одобри законопроект за ратифициране на протокола за присъединяване на Финландия към НАТО. Гласуването се проведе в четвъртък вечерта по време на пленарното заседание на парламента, уточнява ТАСС.

Всички 276 участници в заседанието подкрепиха законопроекта. Така Финландия получи правно основание за пълноправно влизане в Алианса.

Досега Турция бе последната членка на НАТО, която не одобрява кандидатурата на Хелзинки за членство. Унгария забави процеса, но одобри съответния законопроект на 27 март. Сега всички членове на организацията са одобрили кандидатурата на Финландия.

По време на пленарното заседание турските депутати отбелязаха, че на този етап няма сериозни проблеми в отношенията между Турция и Финландия по отношение на отчитането на интересите на Анкара в областта на борбата с тероризма. В същото време депутатите подчертаха, че Швеция, която заедно с Финландия кандидатства за членство в НАТО, все още не е изпълнила разпоредбите на подписания с Турция меморандум и все още не е готова да стане част от Алианса.

Финландия и Швеция кандидатстваха за членство в НАТО през май 2022 г., но Анкара блокира процеса на присъединяване, изисквайки от двете страни да обявят кюрдските организации за терористични, както и да екстрадират лица, обвинени в тероризъм или участие в опита за преврат от 2016 г. За разрешаването на тези проблеми преди срещата на върха на НАТО през 2022 г. бе подписан меморандум между Турция, Финландия и Швеция със списък от конкретни стъпки, които според Анкара трябва да предприемат двете северни страни.