Във вторник членове на деловите среди на Турция обещаха да изпратят стотици камиони, натоварени със спешно необходими консумативи и оборудване, за да помогнат в мащабната операция по оказване на помощ след мощните земетресения, ударили южните райони на страната, съобщава Daily Sabah.

Опитите да се достигне до оцелелите в Кахраманмараш, който се смята за епицентър на земетресението, и останалите 10 провинции бяха възпрепятствани от минусови температури и вторични трусове, което направи търсенето през нестабилни структури опасно.

Фирми и сдружения във вторник обещаха да изпратят строителни машини, сглобяеми контейнери, генератори, кранове и подемни съоръжения. Те се считат за една от най-неотложните нужди, като се има предвид широката територия от земетресението в понеделник и близо 6000 сгради, за които е потвърдено, че са се срутили.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган подчерта, че 13 от 85-те милиона в страната са засегнати по някакъв начин и добави, че общият брой на смъртните случаи е надхвърлил 3500, като около 22 000 души са ранени. Той заяви, че ще бъдат предприети спешни мерки за "наводняване“ на засегнатите райони с хуманитарни работници и финансова помощ.

За да помогне за ускоряване на усилията, Kalyon Holding, един от най-големите конгломерати в Турция, съобщи, че е изпратил 82 камиона, 10 крана, 40 багера, седем телескопични мотокари, цистерни за гориво и е мобилизирал голяма група инженери и друг персонал в региона.

Асоциацията на дружествата за инвестиране в недвижими имоти (GYODER) заяви, че е извършила инвентаризация на оборудване като строителни машини, сглобяеми контейнери и генератори, които планира да изпрати за използване в опустошените градове.

"Като GYODER, ние сме готови за всички задачи и поддръжка. Искаме да заявим, че сме нащрек за всякакви искания, подкрепа и задачи, които ще достигнат до нас от компетентните органи“, се казва в изявлението.

Асоциацията на независимите индустриалци и бизнесмени (MÜSIAD) също се присъедини към усилията, като заяви, че е изпратила помощ в зоната на земетресението.

В изявление MÜSIAD изтъкна, че е изпратила голям брой превозни средства, натоварени с помощ и строителни машини в координирана кампания от много провинции, включително Анкара, Бурдур, Сивас, Ушак, Орду, Батман, Ван, Бурса, Кирикале, Денизли и Коджаели.

Важен изпълнител, Rönesans Holding, също заяви, че е изпратил повече от 100 превозни средства и оборудване в региона, включително кранове, багери, генератори, осветителни кули и контейнери.

Kalyon и Rönesans обявиха, че са отворили някои от съоръженията си в региона за използване от жителите.

Във вторник Истанбулската търговска камара (ITO) заяви, че изпраща десетки камиони, натоварени с доставки, предимно готови храни, консерви, сандвичи, пакети хляб, одеяла, палта, хигиенни продукти, генератори, осветителни материали и пакети за закуска.

"Призовавам бизнес света на Истанбул да бъде солидарен с нашите хора от региона, които бяха засегнати от земетресението и се нуждаят от помощ, с всички сили“, подчерта председателят на ITO Шекиб Авдагич и допълни, че за тази цел на летище Ататюрк е създаден координационен център.

"Нашите членове на Истанбулската търговска камара демонстрират чудесен пример за солидарност и показват, че са на страната на хората от региона с всичките си средства. Изпращаме нашите 25 камиона с най-необходимите материали в зоната на земетресението за кратко време“, заяви Авдагич.

Омер Дюзгюн, ръководител на Турската федерация на търговците на дребно (TPF), отбеляза, че в координация с властите местните търговци на дребно са започнали да доставят спешни доставки до дистрибуторските центрове в регионите, засегнати от земетресението.

"Започнахме да доставяме спешни доставки, състоящи се от основни хранителни продукти, памперси, бебешка храна, ръкавици, барети, одеяла до дистрибуторските центрове... Освен спешните доставки, ние започнахме кампания за парична помощ в себе си като местни вериги“, изтъкна Дюзгюн.

Превод и редакция: Фабиана Върбанова