Властите на Турция възнамеряват да заведат дела в международни съдилища за акцията с изгарянето на Корана, която бе организирана преди няколко дни в шведската столица Стокхолм. Това обяви ръководителят на турската дирекция по религиозните въпроси (Дианет) Али Ербас в ефира на телевизионния канал TRT 1.

Управляващите в Анкара протестираха остро срещу акцията от 21 януари пред сградата на турската дипломатическа мисия в Стокхолм, в рамките на която бе запалена свещената за мюсюлманите книга. Турските власти определиха случилото се като "расизъм“ и "модерно варварство“. Държавният глава на югоизточната ни съседка обяви в понеделник, че след "скандалните“ събития в Стокхолм Швеция не бива да очаква Турция да подкрепи кандидатурата й за членство в НАТО.

Освен това в рамките на деня е планиран митинг в защита на Корана пред турското посолство в Стокхолм, допълни Ербас.

"Пред турското посолство, на мястото, където е извършено оскверняването на Корана, ще се проведе акция в негова защита. Ще бъдат прочетени сури от свещените писания за мюсюлманите с обяснения и превод на турски, шведски. Ние се стремим да изкореним злото и да го превърнем в добро“, отбеляза Ербаш.