Турската полиция е задържала мъж, за когото се смята, че е поставил бомбата, задействана в неделя на улица "Истиклял“ в истанбулския квартал Бейоглу. Това обяви министърът на вътрешните работи на страната Сюлейман Сойлу.

"Мъжът, който е поставил бомбата в Бейоглу, е задържан от отдела за сигурност в Истанбул. Той е на разпит", съобщи министърът пред репортери. Видео от речта му бе споделена на страницата му в социалната мрежа "Туитур“. Сойлу посочи, че разследването разполага с доказателства, сочещи, че следите от терористичната атака водят към Сирия и в нея са замесени групировки, признати за терористични от Анкара. Общо според него до момента са задържани над 20 души, които може да са замесени в нападението.

"Според нашите оценки заповедта за извършване на атаката е дошла от Кобани, а извършителят на атаката е от Африн“, уточни Сойлу. В двата града действат активно членове на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК). "Нашите открития сочат към ПКК/СНС“, добави министърът.

Губернаторът на Истанбул Али Йерликая съобщи, че 50 души са изписани от болници след оказана медицинска помощ, 31 души все още са под лекарско наблюдение. Общо 81 души бяха ранени при атаката. "Двама от петимата пострадали, настанени в реанимация, все още са в тежко състояние", добави той.