Турската полиция залови третата по големина партида кокаин в историята на страната. Това обяви министърът на вътрешните работи Али Йерликая на югоизточната ни съседка, предава Associated Press.

Около 608 килограма кокаин, повечето от които в течна форма, са конфискувани при операция в три провинции, поясни министърът в пост в социалната мрежа Х. Близо 830 килограма прекурсорни химикали, използвани за обработката на наркотика, също са конфискувани.

Йерликая заяви, че полицейската операция е насочена към международна банда, за която се твърди, че е ръководена от ливанско-венецуелски гражданин, който е сред четиримата задържани чуждестранни членове на "организираната престъпна група“, заедно с деветима турци.

"Количеството кокаин, конфискувано при … операцията, е третото най-голямо количество кокаин, конфискувано наведнъж в Турция“, добави министърът.

Групи, наблюдаващи организираната престъпност, твърдят, че Турция се разраства като транзитен център за кокаин, идващ от Южна Америка към Европа, тъй като сигурността на пристанища като Ротердам в Нидерландия става по-строга.