Парламентът на Турция "много вероятно" ще ратифицира кандидатурата на Финландия за присъединяване към НАТО преди разпускането си в средата на април, разкриват двама официални лица от Анкара пред Reuters.

Кандидатурата на Финландия ще бъде одобрена отделно от тази на Швеция, която кандидатства за членство в Алианса едновременно със съседната си страна.

Турция многократно е заявявала, че Швеция трябва да предприеме допълнителни стъпки срещу поддръжниците на кюрдските бойци и членовете на мрежата, която Анкара държи отговорна за опита за преврат през 2016 г. Турция третира и двете групи като терористични организации.

Преговорите между Швеция и Турция постигнаха малък напредък, особено след няколко спора, главно заради улични протести на прокюрдски групи в Стокхолм.

Шведският министър-председател Улф Кристерсон заяви във вторник, че вероятността Финландия да се присъедини към НАТО преди Швеция се е увеличила след разговори между трите страни в Брюксел тази седмица.

"Ние гледаме благосклонно към присъединяването на Финландия. Няма да е погрешно да кажем, че преговорите за присъединяването й ще се водят по различно време от това на Швеция", подчерта турски високопоставен служител.

Друг служител, запознат с въпроса, заяви, че подходът на Финландия към терористичните организации е в съответствие с "чувствителността на Турция“ и че Хелзинки е предприел стъпки в това отношение.

"Много вероятно е необходимата стъпка за членството на Финландия в НАТО да бъде завършена преди затварянето (на парламента) и провеждането на изборите“, уточни служителят.

Парламентът ще бъде разпуснат в средата на април преди общите избори, насрочени за 14 май.

Припомня се, че на 16-17 март президентът на Финландия Саули Нийнистьо ще посети Истанбул за среща с държавния глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

"Ще бъдат отправени положителни послания към президента на Финландия по време на посещението му“, увери един от източниците на агенцията.  

Парламентите на всичките 30 членки на НАТО трябва да ратифицират всяка кандидатура за членство в Алианса. Турция и Унгария са единствените съюзници в НАТО, които все още не са ратифицирали членството на Финландия и Швеция.

САЩ и други страни от НАТО се надяват двете северни страни да станат членки на Алианса на срещата на върха на НАТО, която трябва да се проведе на 11 юли в столицата на Литва Вилнюс.