Инициативата на Китай за разрешаване на руско-украинския конфликт изисква внимателно разглеждане, заяви говорителят на турския президент Ибрахим Калън. По думите му Анкара е готова да подкрепи плана, ако той създаде "основа за преговори“, предава телевизионният канал NTV.

"Доколкото разбирам и виждам, г-н Си (Дзинпин, президент на Китайската народна република) ще проведе разговори и ще обсъди текущите въпроси с президента на Украйна Володимир Зеленски. Ако тук се създаде основа за преговори, ние ще я подкрепим“, увери Калън пред турската телевизия.

Според говорителя на турския президент Западът е пренебрегнал китайския план, за да "не даде кредит на доверие на Пекин". Той отбеляза, че след публикуването на инициативата тя е била игнорирана. "За да неутрализират последиците от посещението на Си в Москва, те буквално започнаха да игнорират това посещение“, коментира Калън.

Високопоставеният представител на властите в Анкара допълни, Западът е анализирал лошо събитията на Изток и че антируските санкции само са тласнали Москва към Пекин. "В крайна сметка те от самото начало говореха за необходимостта от политика на разделяне на Русия и Китай. Тази политика стигна до задънена улица“, заключи Калън.

Той говори и посещението си във Вашингтон, като призна, че там "основно, с изключение на някои имена в администрацията, има много тежък климат по украинската тема, те искат... да продължат войната". "И, за съжаление, изглежда, че войната ще продължи“.

Калън отбеляза още, че Анкара от самото начало се е придържала към "балансирана политика срещу войната". По време на посещението си във Вашингтон е предупредил европейците, че "е по-добре да преговаряме десет години, отколкото да водим кървава война две, три, четири години". "В крайна сметка така или иначе ще седнем на масата за преговори. Студената война продължи 45 години и накрая пак трябваше да се водят преговори“, припомни говорителят на турския лидер.

Китай представи мирен план за Украйна на 24 февруари, годишнината от нахлуването на руските войски в Украйна. Той се състои от 12 точки, които съдържат включително ангажименти за прекратяване на военните действия. Китайските власти смятат, че е необходимо да започнат мирни преговори, да се прекратят едностранните санкции, а също така да се гарантира износът на украинско зърно и да се намалят стратегическите рискове. Планът не включва изтегляне на руските войски и не засяга въпроса за териториалната цялост на Украйна. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че планът на Китай е изгоден само за Русия. А държавният глава на Украйна Володимир Зеленски смята, че предложенията на Пекин не представляват план за конкретни действия, а "размисли“ по въпроса.