Турският външен министър Мевлют Чавушоглу предупреди Швеция, че Анкара няма да подкрепи присъединяването й към НАТО, докато не предприеме решителни мерки за противодействие на Кюрдската работническа партия (ПКК), призната за терористична организация в Турция, съобщава TRT.

Изявлението на министъра последва във връзка с митинга в четвъртък на привърженици на ПКК в Стокхолм, на който бяха направени обидни изявления срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган и негово чучело беше окачено за краката му на стълб пред сградата на кметството.

"ПКК слага противопехотна мина за членството на Швеция в НАТО. Ако шведското правителство не реагира подобаващо на подобни действия, няма да дадем отговора, който очаква Швеция по въпроса за членството й в НАТО. Това е толкова открито и ясно. Швеция трябва да направи своя избор", заяви Чавушоглу в интервю пред телевизионния канал.

Турският външен министър припомни, че Анкара очаква Швеция да изпълни подписания с нея меморандум за противодействие на терористичните организации, което е условие за одобрението на турската страна на кандидатурата й за присъединяване към Северноатлантическия алианс. Този документ беше подписан през юни миналата година в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Мадрид.

Турските власти осъдиха митинга на привържениците на ПКК в Стокхолм. Посланикът на Швеция в Анкара в четвъртък бе извикан в турското външно министерство, където му бе изразен протест по повода. Председателят на турския парламент Мустафа Шентоп отмени посещението на ръководителя на шведския парламент в Анкара, насрочено за 17 януари, по време на което бе планирано да се обсъди присъединяването на северната страна към НАТО.