Ще приключи ли продължителният мандат на Реджеп Тайип Ердоган като лидер на Турция? Дали опозиционният блок, воден от Кемал Кълъчдароглу, най-накрая ще го победи в най-обединения си вид? Турските избиратели ще решат тази неделя на втория тур на президентските избори на 28 май, пише Daily Sabah.

Ердоган на косъм пропусна шанса да спечели първия тур, като събра повече от 49% от гласовете, проправяйки пътя за балотаж. Той е първият, откакто Турция премина към унитарна президентска власт, което е напълно приложено след изборната победа на Ердоган през 2018 г., след референдума през 2017 г., който одобри промени в системата.

Ердоган и неговият опонент Кълъчдароглу, който представлява шестпартиен опозиционен алианс, ухажваха повече от 64 милиона гласоподаватели в своите кампании, които не бяха толкова грандиозни като тези преди 14 май, поради краткия срок. 

Въпреки това и двамата кандидати разшириха подкрепата си, като Кълъчдароглу спечели подкрепата на "Партията на победата" и получи подновен ангажимент от "Демократическата партия на народите", докато опозиционният блок остава твърдо зад него. Междувременно Ердоган получи одобрение от Синан Оган, негов опонент на първия тур и кандидат, подкрепен на 14 май от Алианса АТА на ПП.

Гласоподавателите в крайна сметка ще решат дали ще бъде напрегната надпревара между двама претенденти, но и двамата ще се стремят да спечелят гласовете на повече от 47 000 нови избиратели т.е. от младежите, които са навършили 18 години след 14 май и следователно имат право на глас. В резултат на това избирателите ще бъдат освободени и от тромавото задължение на продълговатите бюлетини с имена на партии, които са се състезавали за парламентарните избори на 14 май.

Гласуването в чужбина вече приключи. На турските граждани ще бъде разрешено да гласуват до 28 май, през същите часове за гласуване като хората в Турция, на митническите пунктове (летища и др.).

Вотът е критичен за управляващата "Партия на справедливостта и развитието" и на опозицията. Опозиционният блок е най-силният съперник, срещу когото Ердоган се изправи в повече от дузина избори, в които участва през последните две десетилетия. Опозицията вижда в това последен шанс да победи Ердоган, който доминира на политическата сцена като премиер и президент от години.

Първият тур на изборите се проведе на годишнината от първите многопартийни, истински демократични избори в страната през 1950 г. Балотажът ще се проведе един ден след годишнината от преврата от 1960 г., който е свалил "Демократическата партия", дошла на власт през 1950 г.

От 1960 г. Турция претърпя много преврати, включително един срещу Ердоган през 2016 г., но не се отказа от демокрацията.

Кандидатите ще си осигурят петгодишен мандат, ако успеят да спечелят повече от 50% от гласовете на балотажа. Избирателните секции ще отворят в 8 часа сутринта и ще затворят в 17:00 часа. Очаква се неофициалните резултати от изборите да бъдат обявени от Висшия избирателен съвет няколко часа след затварянето на секциите.