Турция ще продължи дискусиите за удължаване на сделката, която позволява доставки на зърно от черноморските пристанища на Украйна, със 120 вместо с 60 дни. Това обяви министърът на отбраната на югозападната ни съседка Хулуси Акар, предава Reuters.

"Започнахме преговори в съответствие с първоначалния вариант на сделката. Продължаването й е важно. Ще продължим контактите си (по отношение на нейното удължаване за) 120 дни вместо за два месеца“, се казва в изявление на Акар, разпространено от воденото от него министерство.

Страните по зърнената сделка ще оценят и ще вземат решение за по-нататъшно удължаване на споразумението, заяви още Акар и добави, че Анкара се надява на положителен резултат.

На фона на продължаващите преговори, Русия предложи сделката да бъде подновена за 60 дни, половината от срока на предишното подновяване, но Украйна го отхвърли.

Във вторник заместник-външният министър на Руската федерация Александър Грушко потвърди пред ТАСС, че Черноморската инициатива за износ на зърно от пристанищата в Украйна е удължена със срок от 60 дни.

"Нашият заместник-министър [на външни работи Сергей Вершинин], който ръководи тази сделка, направи изявление вчера. Действително сделката бе удължена, бе договорено тя да бъде удължена с 60 дни. Нейният пакетен характер бе препотвърден“, заяви Грушко.

По думите му Москва упорито ще се стреми да гарантира изпълнението на задълженията, дадени на Русия "по отношение на реализацията на втората точка, а това е премахването на всички санкции – преки и косвени – за доставките на селскостопанска продукция от Руската федерация към международните глобални пазари... Говорим не само за самата възможност за транспортиране, достъп на нашите кораби до чужди пристанища, [но също] за застраховане, както и за необходимостта от решаване на въпроси, пряко свързани с производството и отглеждането на зърно в нашата страна. Става въпрос и за доставката на подходящи технологии, резервни части, различни селскостопански машини и т.нар.", подчерта дипломатът.

На свой ред британският телевизионен канал Sky News цитира представител на ООН, който съобщи, че официалните преговори с Русия са приключили, но продължават с "всички останали страни“. По думите му представителите на Москва са се опитали да намалят срока на споразумението, което в крайна сметка ще бъде удължено с 60 дни – както настояваше Русия. Украйна предложи сделката да остане в сила още 120 дни.