Преговорите между Анкара, Стокхолм и Хелзинки за присъединяването на двете скандинавски страни към НАТО, насрочени за февруари, са отложени по искане на турската страна. Това разкри пред ТАСС дипломатически източник в Анкара.

"Планираните за февруари преговори с Швеция и Финландия в рамките на тристранния механизъм за присъединяването им към НАТО са отложени“, обяви събеседникът на агенцията.

На свой ред вестник Sabah съобщи, че тристранните преговори са отложени за неопределено време. По-рано през деня финландският външен министър Пека Хаависто също предположи, че преговорите с Турция за присъединяване към Алианса ще бъдат "паузирани“ за няколко седмици.

В събота Расмус Палудан, лидер на дясноекстремистката партия "Твърд курс", проведе митинг пред турското посолство в Стокхолм, в рамките на който изгори свещения за мюсюлманите Коран. В речта си той разкритикува НАТО, Турция и нейния президент и показа карикатура на пророка Мохамед. В понеделник Ердоган предупреди, че Швеция не трябва да очаква Анкара да подкрепи кандидатурата й за членство в НАТО след акцията в Стокхолм. Турските министри на външните работи и на отбраната Мевлют Чавушоглу и Хулуси Акар направиха подобни изявления.