Турция отказа да приеме съболезнования от САЩ след терористичната атака на главната пешеходна улица "Истиклял“ в Истанбул. Това обяви министърът на вътрешните работи на югоизточната ни съседка Сюлейман Сойлу, предава CNN Türk.

"Знаем къде е координирана атаката. Получихме съобщението, което ни беше дадено и знаем какво е посланието. Не приемаме съболезнованията на американското посолство. Не сме груби към никого, но вече нямаме толерантност към подобни предателски действия. Улица "Истиклял“ е нашето дете. Ако не бяхме заловили нападателя, той щеше да избяга днес в Гърция", изрази увереност министърът.

Говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви по-рано, че САЩ осъждат акта на насилие, извършен в Истанбул, и също така поднесе съболезнования на семействата на жертвите.

Експлозията избухна в неделя на пешеходната туристическа улица в центъра на Истанбул. Според президента Реджеп Тайип Ердоган в резултат на взрива са загинали шестима души. Турският вицепрезидент Фуат Октай по-късно съобщи за 81 пострадали, сред които и чужденци.

Полицията задържа 46 души във връзка с нападението, включително жена, която е заподозряна в задействане на взривното устройство. На публикуваното видео се вижда как тя седи на пейка около 40 минути, а след взрива бяга, без да погледне назад, взирайки се в екрана на телефона си.

Според съобщения в медиите, основният заподозрян е сирийски гражданин, който е признал, че има връзки с Кюрдската работническа партия (ПКК), призната за терористична в Турция. Екстрадирането на членове на организацията от Швеция и Финландия е едно от условията за присъединяване на двете страни към НАТО.