От самото начало на процеса на разглеждане на молбите за присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО, Анкара е имала по-малко проблеми в диалога с Хелзинки, отколкото със Стокхолм. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу на съвместна пресконференция с ръководителя на португалската дипломация Жоао Гомеш Кравиньо в понеделник в Анкара, предава "Анадолската агенция“.

Ръководителят на турската дипломация коментира изявленията на президента Реджеп Тайип Ердоган, който не изключи отделно разглеждане от Анкара на молбите на двете скандинавски страни за НАТО.

"Последните изявления на турския лидер само потвърждават първоначалната позиция на Турция. По-рано сме заявявали, че в отношенията с Финландия има по-малко проблеми. Затова смятам, че би било справедливо да се прави разлика между държава, с която имате големи проблеми, и страна с по-малко противоречия“, отбеляза Чавушоглу.

Според него, въпреки подхода на Анкара, НАТО се застъпва за едновременното разглеждане на молбите, което доведе до Тристранен меморандум, подписан от Турция, Финландия и Швеция в кулоарите на последната среща на върха на НАТО в Мадрид. "След подписването на документа Финландия предприе редица стъпки. В същото време в скандинавската страна не е имало провокации, подобни на регистрираните в съседна Швеция. Въпреки че във Финландия също има много сили, които се противопоставят на присъединяването към Алианса“, заяви първият дипломат на Анкара.