Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че САЩ и Канада настояват Анкара да ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО, преди Канада да продължи да изнася дронове за Турция, предаде Reuters, като се позова на местни медии.

Ердоган обяви, че въпреки условностите на САЩ и Канада, бъдещето на скандинавската страна в Северноатлантическия алианс ще се решава в турския парламент, до който Ердоган изпрати предложение за ратификация в края на октомври.

"Съединените американски щати трябва да направят необходимото за продажбата на F-16, за да завършат процеса за кандидатстване на Швеция за НАТО", е коментирал турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Ако сме съюзници в НАТО, тогава вие трябва да изпълните своята част, в същото време нашият парламент ще вземе необходимото решение. Вие казвате, че ще предприемете стъпка по въпроса за F-16, след като той премине през Конгреса, и аз имам парламент. Не е възможно да предприема такава стъпка, преди да мине през моя парламент", е заявил Ердоган пред репортери при завръщането си от еднодневно посещение в Гърция.

Ердоган подписа протокола за присъединяване на Швеция към НАТО и го внесе в парламента на 23 октомври.

Членката на НАТО Турция иска от октомври 2021 г. да закупи изтребители F-16 и 79 комплекта за модернизиране на съществуващите бойни самолети.