В Турция в неделя, 28 май, за първи път в историята на републиката се провежда втори тур на президентски избори, съобщава "Анадолската агенция“. Избирателните секции отвориха в 08:00 часа и ще затворят в 17:00 часа местно време (съвпада с българското).

В цялата страна има над 191 000 урни. Броят на избирателите надхвърля 60 милиона души.

Според резултатите от първия тур на гласуването на 14 май нито един от кандидатите не спечели 50 процента от гласовете, а кандидатът от Народния алианс, действащият президент Реджеп Тайип Ердоган (49,52 процента от гласовете) и кандидатът от Националния алианс Кемал Кълъчдароглу (44,88 процента)получиха право да влязат във втори тур.

Кандидатът от блока Алианс АТА Синан Оган, който спечели 5,17 процента от гласовете на 14 май, призова привържениците си да подкрепят кандидатурата на Ердоган на втория тур.

Преброяването на гласовете ще започне след затваряне на избирателните секции в 17:00 часа местно време.

За избирателите, които поради здравословни причини не могат да дойдат в секциите, ще функционират "подвижни урни“.

Гласуването за турски граждани, живеещи в чужбина, приключи на 24 май. Общо 3,5 милиона избиратели са гласували в 73 държави и на контролно-пропускателните пунктове.

Изборните урни от чужбина бяха доставени в Анкара с въздушна и дипломатическа поща. Те ще бъдат отворени в неделя вечерта, заедно с останалите урни, след приключване на гласуването.

Забраната за излъчване на резултатите от изборите е в сила до 21:00 часа на 28 май, неделя. С решение на ЦИК срокът на забраната може да бъде премахнат по-рано от определеното от закона време.