Екологичната активистка Грета Тунберг и десетки нейни съмишленици в понеделник блокираха входовете към Министерството на енергетиката на Норвегия, протестирайки срещу изграждане на вятърни турбини на земя, традиционно използвана от местни саами пастири на елени, съобщава Reuters.

Тунберг, яростен защитник на прекратяването на зависимостта на света от въглеродна енергия и новоизпечен антикапиталист, заяви, че преходът към зелена енергия не може да стане за сметка на правата на местното население.

"Правата на коренното население, човешките права трябва да вървят ръка за ръка с опазването на климата и действията в областта на климата. Това не може да се случи за сметка на някои хора. Тогава това не е климатична справедливост“, разясни Тунберг пред агенцията, докато седеше пред входа на министерството с други демонстранти.

Върховният съд на Норвегия през 2021 г. постанови, че два вятърни парка, построени в централна Норвегия, нарушават правата на саамите съгласно международните конвенции, но турбините продължават да работят повече от 16 месеца по-късно.

Пастирите на северни елени в скандинавската страна казват, че гледката и звукът на гигантската вятърна генерация плашат животните им и нарушават вековните традиции.

От ведомството се оправдават, че крайната съдба на вятърните паркове е сложен правен казус въпреки решението на върховния съд и се надяват да намерят компромис.

Присъдата на съда не уточнява какво трябва да се случи със 151 турбини, които могат да захранват около 100 000 норвежки домове, или какво трябва да се случи с десетките километри (мили) пътища, построени за улесняване на строителството.

Компанията за комунални услуги BKW обяви, че очаква вятърните турбини да останат на място, с компенсаторни мерки, за да се гарантира, че правата на пастирите на северни елени саами са гарантирани.