От борец за изменението на климата до представител на нова крайна лява политическа програма срещу "расисткия“ капитализъм – запознайте се с новата Грета Тунберг, която явно напоследък, докато е извън прожекторите в хода на войната в Украйна, e чела сериозна литература, пише The Telegraph.

19-годишната шведска активистка обяви, че освен че се занимава с обичайната си област на действия в областта на климата и "разпространение на осведомеността", тя сега е хвърлила тежестта си зад победата над "потисническата“ капиталистическа система на Запада.

Призовавайки за "общосистемна трансформация“ при представянето на книгата си в Лондон, тя заяви, че сегашното "нормално“ в света – продиктувано от хората на власт – е причинило климатичния срив.

Тя каза: "Никога повече няма да се върнем към нормалното, защото "нормалното“ вече беше криза. Това, което наричаме нормално, е екстремна система, изградена върху експлоатацията на хората и планетата. Това е система, дефинирана от колониализма, империализма, потисничеството и геноцида от така наречения глобален Север за натрупване на богатство, което все още оформя настоящия ни световен ред“.

Тунберг добави: "Ако икономическият растеж е единственият ни приоритет, тогава това, което преживяваме сега, трябва да е точно това, което трябва да очакваме“.

Появявайки се в Royal Festival Hall в Лондон, за да представи новата си книга, The Climate Book, в неделя вечерта, тя реши да се впусне в политически води в речта си - след като преди това избягваше да го прави.

Издадена миналата седмица, книгата включва около 100 приноса на различни експерти по климата, включително писателката Наоми Клайн, Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация, и Томас Пикети, икономист.

Изразявайки възгледи, които изглеждат далеч по-радикални, отколкото в миналото, тя добави, че климатичната криза "има своите корени в расисткия, потиснически екстрактивизъм, който експлоатира както хората, така и планетата, за да увеличи максимално краткосрочните печалби за малцина“.

Хората бързо посочиха политическия акцент в социалните медии, като един автор на бестселъри каза, че "това е доказателство, че Грета мрази капитализма по причини, които нямат нищо общо с изменението на климата“.

Майкъл Шеленбъргър, американски писател, написа в Туитър, че "цялата капиталистическа система“, за която говори г-жа Тунберг, е довела до по-големи излишъци от храна, отколкото когато и да било в историята, средната продължителност на човешкия живот да се повиши от 30 на 70 и спад в общия брой смъртни случаи от природни бедствия.

Г-жа Тунберг каза на Самира Ахмед, журналист на BBC, по време на въпрос и отговор част от вечерта, че "фашистките движения, предлагащи лесни, фалшиви решения и изкупителни жертви на сложни проблеми, се разрастват и стават все по-нормализирани“.

На въпроса на г-жа Ахмед дали смята, че е толкова просто като създаването на закони, които забраняват нещата, тя отговори: "Има много [неща, които можем да направим], но докато правим тези неща, които можем да правим в рамките на настоящата ни система, имаме да осъзнаем, че се нуждаем от трансформация в цялата система. Трябва да променим всичко, защото в момента настоящата ни система е в сблъсък с бъдещето на човечеството и бъдещето на нашата цивилизация“.

Тунберг също така описа предстоящия Cop27 като форум за "зелено промиване“ и каза, че няма да присъства.

Тийнейджърката, която е широко приветствана като световен говорител на изменението на климата, придоби световна слава, след като присъства на първата си конференция на ООН за климата през 2018 г., когато тогава 15-годишната каза: "Очаквах да има повече действие и по-малко приказки“.

По време на сесията за въпроси и отговори в неделя тя каза: "Няма да ходя на Cop27 по много причини, но пространството за гражданското общество тази година е изключително ограничено.“

Тазгодишната конференция, която се провежда от 6 до 18 ноември в Шарм Ел Шейх, Египет, ще събере световните лидери - включително Риши Сунак, за да обсъдят климатичната криза.

"Разбира се, много е символично, че се провежда в туристически център – туристически рай – в страна, която нарушава повечето от основните човешки права – и много световни лидери са твърде заети, за да отидат там“, добави тя.