Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че републиканците ще подкрепят помощта за Украйна в Конгреса на САЩ, но само "под формата на заем". Това става ясно от изявление на Тръмп на пресконференция с председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Майк Джонсън във Флорида, предава The Hill.

Що се отнася до закона за помощта за Украйна, в момента го разглеждаме. Мислим да го направим под формата на заем, а не просто като подарък. Продължаваме да даваме милиарди и милиарди долари подаръци", е коментирал Тръмп.

Той е добавил, че стъпките на Европа са много по-важни.

"Европа трябва да се активизира и да даде повече пари, защото войната на Русия срещу Украйна я засяга повече от САЩ", е допълнил Доналд Тръмп.

На 13 февруари Сенатът на САЩ одобри проектозакон за помощ за Украйна, Израел и Тайван за 95 млрд. долара. По-специално, за Украйна са предвидени над 60 милиарда долара.

За да влезе законопроектът в сила, той все още трябва да бъде одобрен от Камарата на представителите на САЩ и подписан от президента Джо Байдън. Републиканците в Конгреса на САЩ блокират решението.