Доналд Тръмп се сблъска с нови критики, след като публикува видеоклип, на който се вижда как президентът на САЩ Джо Байдън е вързан за задната врата на преминаващ пикап, предаде Sky News.

Кадрите подхраниха обвиненията, че кандидатът на републиканците "подстрекава към политическо насилие" в навечерието на президентските избори на фона на все по-разпалената реторика.

Предишният президент на САЩ публикува видеото в своята социална медия Truth Social.

Според заглавието то е заснето в Лонг Айлънд, Ню Йорк, в четвъртък, когато Тръмп присъства на погребението на полицай от Ню Йорк, който е застрелян по време на изпълнение на служебните си задължения.

На публикувания видеоклип се вижда преминаващ камион, украсен с надписи "Тръмп 2024" и знамена, заявяващи подкрепа за полицията, а на задната част на автомобила е нарисувано изображение на Байдън със завързани ръце и крака.

Позовавайки се на усилията на Тръмп да преобърне поражението си на изборите през 2020 г., чиято кулминация бе щурмът на Конгреса, Майкъл Тайлър, директор по комуникациите на кампанията на Байдън, заяви "Тръмп редовно подстрекава към политическо насилие и е време хората да го вземат насериозно - просто попитайте полицаите от Капитолия, които бяха нападнати, защитавайки нашата демокрация на 6 януари."

Но в отговор говорителят на кампанията на Тръмп Стивън Чунг заяви: "В момента има много хора, които искат да участват в кампанията: "Тази снимка беше на задната част на пикап, който се движеше по магистралата. Демократите и лудите не само призовават за подло насилие срещу президента Тръмп и семейството му, но и на практика използват съдебната система срещу него", допълва той.