Бившият американски лидер Доналд Тръмп смята, че при втора победа на президентските избори може да убеди лидерите на страните членки на ЕС да увеличат помощта за Украйна за 10 минути. Освен това той е уверен, че ако е държавен глава, би могъл да постигне решение на конфликта за 24 часа.

"Бих могъл да се справя с тази ситуация за 24 часа като президент“, заяви Тръмп пред репортери на 4 март преди реч на годишната среща на консерваторите на Републиканската партия в предградията на Вашингтон. Според него "това няма да е трудно".

"Това трябва да се реши веднага“, заяви той. "Това може да бъде разрешено за 24 часа, ако хората разберат какво правят“, добави републиканецът.

Тръмп отказа да уточни как смята, че може да бъде постигнато споразумение. "Няма да кажа точно как. Защото ако го направя, вероятно няма да мога да го направя", посочи той. "Би било толкова лесно“, добави републиканецът. "Бих го направил за 24 часа. За това трябва да си президент, трябват ти правомощия, позиция", повтори Тръмп.

"Европа трябва да започне да харчи пари. Ние отделихме около 140 милиарда долара, а те - около 15-16 милиарда", отбеляза след това политикът пред репортери в събота на годишната конференция на консервативните среди на Републиканската партия на САЩ в предградията на Вашингтон. "Това е стара история, независимо дали става дума за търговия с Европа или всичко <...> което правим в НАТО“, добави той. Според Тръмп в другите държави наричат САЩ ​​"глупава страна“.

"Ние осигуряваме защита в цялата тази ситуация и тя засяга повече Европа, отколкото нас. Германия не плаща своя дял. Други страни не плащат своя дял, а САЩ поемат цялата тежест. Това е грешно", смята републиканецът.

"Знаете ли, можете да се срещнете с всички други лидери, познавам всички или повечето от тях. Те биха се съгласили да платят за 10 минути, ако им кажете от какво имат нужда. Но те не плащат. Ние плащаме. И това е несправедливо", подчерта Тръмп.

Що се отнася до ситуацията около Украйна, той каза: "Смятам, че днес нашата страна е в най-опасната позиция, в която някога е била. Не мисля, че някога сме се сблъсквали с по-сериозна опасност“. Според бившия президент това се дължи главно на риска от използване на ядрени оръжия. "Мисля, че светът е в най-опасната позиция“, добави той. "За нас това може да завърши с трета световна война“, предуреди Тръмп.