Три турски опозиционни партии поискаха отстраняването на действащия президент на страната Реджеп Тайип Ердоган от участие в президентските избори. Съответният призив е изпратен до  Висшата избирателна комисия на Турция, пояснява телевизионният канал Haberturk.

Медията уточнява, че призивът идва от редиците на "Партия на доброто“, "Партия на демокрацията и прелома“ и "Партия на отечеството“. Всички те подкрепят основния опонент на Ердоган - Кемал Кълъчдароглу. Неговата кандидатура е подкрепена от шест опозиционни партии, припомня на свой ред изданието Daily Sabah.

Според опозицията номинацията на действащия държавен глава противоречи на Конституцията на страната. Те твърдят, че настоящият мандат на Реджеп Тайип Ердоган е втори пореден. Но управляващите обясняват, че след конституционния референдум, проведен през 2017 г., президентските мандати на Ердоган са нулирани и всички твърдения на опозицията нямат правно основание.

Президентските избори в Турция са насрочени за 14 май. Решено е да не се отлага датата на гласуването, въпреки че в началото на февруари страната бе ударена от поредица от опустошителни земетресения, при които загинаха повече от 50 000 души. Гласуването в редица райони в югоизточната част на страната ще се проведе при екстремни условия.