Три български риболовни кораба с десетки тонове улов от калкан и акула от Черно море, са заловени в териториалните води на Румъния в петък сутринта от граничната полиция на страната, която твърди, че действията на нашите моряци са били незаконни, съобщава румънската ProTV.

Няколко румънски кораба залавят българите на местопрестъплението и ги ескортират до пристанище Кюстенджа.

Трите риболовни кораба са били наблюдавани от Бреговата охрана заедно с Националните агенции по рибарство и аквакултури на Румъния и България.

Отбелязва се, че на около 100 км от курорта Мамая, в изключителната икономическа зона на Румъния, трите риболовни кораба, плаващи под флага на България, са прихванати от кораб MAI 0201.

След извършените проверки е установено, че те използват непозволени риболовни уреди и извършват риболов в забранения период.

На борда е идентифицирано и значително количество калкан и акула, като според официални източници става въпрос за десетки тонове.

На трите плавателни съда е имало общо 10 души екипаж, български граждани.

Корабите, заедно с екипажите, риболовните съоръжения и уловената риба са ескортирани до военното пристанище Констанца за по-нататъшни разследвания.

Разследванията продължават и се координират от прокуратурата в близост до Апелативния съд в Констанца.