ИАРА и Министерството на земеделието все още не са получили официален документ на какво основание са задържани. Това каза зам.-министърът на земеделието Георги Събев пред журналисти по повод задържането на българските кораби преди дни в Румъния, предаде репортер на "Фокус"

"Заявявам готовност за подкрепа към засегнатите рибарски кораби. Неофициалната информация е, че има повдигнато обвинение към собствениците на корабите, но липсва правно основание и референция защо корабите са задържани. Министерството на земеделието очаква официален документ в най-скоро време. По наша оценка корабите са извършвали законна дейност в общите води. Ситуацията със задържане на плавателни кораби не е прецедент, имаше такъв случай и преди 11 години", допълни министърът. 

"Важно е да се защитават интересите на българските рибари, защото това са и икономически интереси на нашата страна. Трябва и е необходимо да знаем за какво са обвинени българските рибари. При предоставяне на правно съдействие, ще съдействаме всички необходими органи. Корабите са изпълнявали риболовна дейност в зона на Румъния, съобразно дадените правомощия на европейското законодателство. Проверени 5 български кораба, 3, от които са задържани в Румъния. На борда им е имало 2 вида риба - калкан и черноморска акула. Калканът и цацата са единствените видове с ограничение в улова, разпределен между двете страни. Нашето тълкование е, че се прилагат ограниченията само за калкана и цацата. Риболовната дейност е осъществена извън териториалните води на Румъния, осъществявали са законна дейност", каза още той.

Директорът на ИАРА Ваня Стаматова каза, че от самото начало работи по проблема и са изпратили официално искане за всички документи по казуса, но до момента не са получили отговор.

Тя посочи, че 7 дни е срокът по европейския регламент, който се спазва и в Румъния за даване на отговор.

По думите ѝ, ако страната ни не получи такъв в рамките на тези 7 дни, отговорните институции ще изпратят второ искане.

Припомняме, че рибарите поискаха оставката на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. Ваня Стаматова и я обвиниха в некомпетентност и уронване на престижа им, след като в национален ефир ги нарекла "бракониери".

Ето какво каза тя: Получи се недоразумение и им се извиних, мои думи са били неправилно разбрани. Никога не съм ги нарекла "бракониери". От своя страна един от капитаните на задържаните кораби, Красимир Петров заяви, че сега не е моментът да се говори за оставки, темата е да се вземат корабите обратно.