Бившият кандидат за президент на Турция от алианса Ата (алианса Ататюрк) Синан Оган възнамерява да декларира подкрепата си за Реджеп Тайип Ердоган на втория тур, съобщава вестник "Хюриет", позовавайки се на източници.

"Според информацията, която получих, Синан Оган ще обяви днес, че ще подкрепи президента Ердоган на втория тур на изборите. Той ще каже, че няма да подкрепи Кълъчдароглу, защото подкрепя терористичните организации“, пише Абдулкадир Селви, колумнист, близък до правителствени среди.

Според изданието Оган не просто ще направи изявление, но ще представи пет точки, по които е постигнал споразумение с настоящия държавен глава.

"Тези точки са следните: да не се променят първите четири члена от конституцията. Предотвратяване на опитите за премахване на тюркската идентичност от Конституцията, борба с всички видове терористични организации и тероризъм, постепенно депортиране на търсещите убежище в съответствие с плана, развитието на икономическата политика в съответствие с международните пазари и по-голяма гъвкавост в лихвената политика“, изброява вестникът.

Оган вече изложи условията, от които ще зависи решението му да подкрепи един или друг кандидат на втория тур. Една от тях е депутатите от прокюрдската опозиционна Народно-демократична партия (НДП) да не влизат в парламента. Според Оган това е политическото крило на забранената в Турция ПКК. На настоящите избори НДП не номинира свой кандидат и подкрепи Кълъчдароглу.

Първият тур на президентските избори в Турция се проведе на 14 май. Ердоган печели 49,52 гласа, основният му съперник Кемал Кълъчдароглу - 45,07 процента. Оган получи малко над пет процента, но според експерти значението на гласовете му се е увеличило поради ситуацията около основните претенденти за президентския пост.

Вторият тур е насрочен за 28 май.