Военновъздушните сили на украинските въоръжени сили коментираха "падането“ на руския стратегически бомбардировач Ту-22М3 в Ставрополския край на Руската федерация, заявявайки, че "това е вендета“ за обстрела на Чернигов, Днепър и други мирни градове на Украйна. Това заяви в ефира на телемаратона говорителят на ВВС на украинските въоръжени сили Иля Евлаш, цитиран от УНИАН.

"Днес всички станахме свидетели на прекрасна картина, която повдигна настроението на всички и разбира се, това е по някакъв начин вендета за обстрела на нашите цивилни градове, включително днешния обстрел на Днепър“, коментира Евлаш.

Според него "минус“ един вражески бомбардировач по някакъв начин ще отслаби възможностите и мощта на Руската федерация в обстрела, ще отслаби стратегическата им авиация да атакува критичната енергийна инфраструктура на Украйна.

Евлаш отново подчерта, че Украйна се нуждае от много различни системи за противовъздушна отбрана и снаряди за тях, за да защити небето. Наличието на системи и снаряди в достатъчни количества би позволило да се избегнат такива трагедии като в Чернигов и Харков, дори като се вземе предвид близостта до границата с Русия и краткото време на полет на ракетите.