"Соченият за основател на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин се разбунтува срещу руския режим и бързо "падна". Какво се случи със семейството и лоялната му армия и ще се върне ли да преследва президента, пита британският вестник The Times.

Евгений Пригожин, някога яростен съюзник на руския президент Владимир Путин,  станал известен като "готвача на Путин", пое зашеметяващ риск преди една година. Като ръководител на групата "Вагнер" той оглави преврат, който се оказа най-сериозното предизвикателство за президента Путин от 23-те му години на власт. Два месеца по-късно Пригожин загина, самолетът му падна след две експлозии.

Но това не е краят на историята на Пригожин. Той остави семейство, огромно богатство и паравоенна империя, която участва активно в конфликти около Африка. Неговият изумителен бунт и последиците от него оставиха и политическо наследство, което продължава да хвърля сянка върху Русия.

Макар че ръководителят на ЧВК "Вагнер“ Евгений Пригожин е мъртъв, неговият бунт, а след това и бързата му смърт показаха на целия свят фундаменталната слабост на режима на Владимир Путин, пише The Times.

"Путин може да наруши думата си с външни лица, дори да пренебрегва безгрижно международното право, но самолетната катастрофа беше първият път, когато той ясно наруши своите ангажименти. Елитът в Русия, разбира се, се подчини. В края на краищата, от тяхна гледна точка, той просто беше убил Пригожин. Но усещането, че Путин вече не е онзи Путин от предишните години, който майсторски управляваше системата, е широко разпространено - и вероятно ще го преследва още дълги години", пише изданието.

Така че Пригожин все пак може да остане в историята като "човекът, който ритна камъчето, което в крайна сметка се превърна в канара, погребала режима на Путин", пишат от Times.