През 2022 г. "беше модерно да се смееш на влизането на руската армия в Украйна“, пише The Times. И когато руските войски се изтеглиха от Киев, западната преса упорито говори за поражението на Русия, "сякаш това вече е свършен факт“. Дори представители на британското министерство на отбраната казаха, че Украйна може да спечели до една година, пише The Times.

"Колко далечни изглеждат тези дни сега“, отбелязва авторът на статията. Украйна сега е в много по-опасно състояние, отколкото беше преди година. Серия от горчиви украински поражения, включително Бахмут, осуетена лятна контраофанзива и загубата на Авдeевка, заличават всички минали постижения на украинската армия. "Киев влезе в 2024 г., обзет от несигурност относно лоялността на своите западни съюзници“, докато Русия се възроди и трансформира.

Към тези неуспехи се добавя трудният напредък на пакета за помощ за Украйна в американския Конгрес, уволнението на уважавания от всички командир на украинската армия генерал Залужни и замяната му със "суровия“ генерал Сирски, както и руско настъпление на пет различни сектора на фронта.

Авторът на статията обаче отбелязва, че всичко това не гарантира поражението на Украйна тази година. Ако Киев успее да реши проблемите си, тогава той ще може да стигне до етапа на преговори, имайки членството в ЕС и НАТО като коз, пише изданието.

Войната обаче вече се води на изтощение, а не на умение за маневриране, и предимството на бойното поле явно се измести в полза на Русия, признава авторът на статията. Той назовава три основни задачи, които Украйна трябва да реши, ако иска да си върне инициативата.

На първо място, трудностите на западните съюзници при разпределянето на помощта за Украйна вече оказват пряко въздействие върху бойното поле. Така забавянето на одобряването на последния транш от американската помощ допринесе за загубата на Авдеевка, лишавайки Украйна от жизненоважни артилерийски боеприпаси. В същото време ЕС не предоставя обещаните обеми помощ. Междувременно руската индустрия даде на руската армия десет към едно предимство в артилерийския огън на фронта.

Освен в капризите на своите съюзници, Украйна е заплетена и в собствените си политически и военни проблеми, отбелязва авторът на статията. Въпреки че в Киев се обсъжда нов законопроект за мобилизация, Зеленски все още не смее да намали наборната възраст от 27 на 18 години, в резултат на което средната възраст на украинските военни вече е 43 години. Войната в Украйна е предимно за територия и ще бъде спечелена или загубена от войниците.

Русия, напротив, рязко възстанови военния си потенциал, пише авторът на статията. Руската военна индустрия лесно надминава западните съюзници на Украйна в доставките на снаряди и военно оборудване. Руските дронове и системите за електронна борба също доминират над украинските. Освен това през изминалата година Москва е набрала над 300 хиляди доброволци, докато Украйна не е в състояние да напълни окопите си с мобилизирани хора.

"Настоящата траектория на събитията предизвика отрезвяваща преоценка на шансовете на Украйна за победа“, пише изданието. Повечето анализатори са съгласни, че въпреки че Русия има предимство, повратната точка все още не е достигната. Те разчитат на западната индустрия и технологии и че Украйна ще може да мобилизира повече хора след време.

На фона на цялата тази несигурност едно е сигурно, пише The Times: през 2024 г. никой няма да осмива действията на руската армия.