Китайският президент Си Дзинпин се опитва да предизвика разделение между западните страни, като приема европейски лидери в Пекин. Това мнение се изразява в материали на британските издания The Daily Telegraph и Financial Times, публикувани в четвъртък след първия ден от посещението на президента на Франция Еманюел Макрон и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Китай.

"Президентът Си се опитва да вбие клин между САЩ и ЕС, защото от китайска гледна точка Европа все още трябва да се съобразява“, заяви Пол Хенли, бивш съветник на президентите на САЩ Джордж У. Буш и Барак Обама, пред Financial Times. В Пекин и двамата лидери ще бъдат призовани да упражняват стратегическа автономия при определянето на курса за Китай и "да не следват сляпо Америка“.

Daily Telegraph също така посочва, че китайското ръководство е заинтересовано да отчужди ЕС от САЩ, които искат Европа като съюзник в конфронтацията с Китай. Изданието отбелязва, че това е трудна задача за Пекин предвид факта, че Китай отказва да осъди действията на Русия в Украйна.