Загубите на Русия във войната в Украйна са по-големи, отколкото оценяват западните анализатори, а дългосрочните разходи за боеприпаси за Русия вероятно ще бъдат опустошителни. Това пише в статия за The Telegraph полковник Хамиш де Бретън-Гордън, бивш командир на 1-ви кралски танков полк на британската армия.

Според автора речта на руския президент Владимир Путин на парада за Деня на победата на 9 май е била "отчаяна, дори измамна“. Той твърди, че цивилизацията е "в решаваща повратна точка"; че срещу Русия е разгърната "истинска война“; че Западът се стреми към "разпадане и унищожение“ на Русия.

"Единственият човек, който върви към тази цел, е самият Путин. Неговата армия е в катастрофално състояние, с многобройни доклади, показващи, че войските се бият без адекватни бронежилетки. Младите мъже са наборници и са хвърлени в месомелачката на Донбас, подкрепяни от остарели танкове. Те се сблъскват със сили, съчетаващи модерно западно оборудване със значителни нови тактически иновации. И те биват избивани", казва де Бретън-Гордън.

Според автора украинските доклади за руски жертви приличат на нещо от фронтовете на Първата световна война, със стотици убити и ранени всеки ден. Западните анализатори са склонни да бъдат по-консервативни в оценките си. Въпреки това, отбелязва полковникът, пълномащабната война в Украйна не прилича на конфликтите, които светът е виждал преди.

"Силите на Киев намират нови начини за водене на война, с безпилотни летателни апарати в основата си. Подковани в технологиите млади мъже и жени преназначават и препроектират за бойното поле готово и евтино оборудване, разработено за мир“, се казва в статията.

"Това, което е уникално за украинския конфликт, е използването и на дронове като оръжия за поразяване, и като платформи за наблюдение. Някои анализатори предполагат, че използването на стандартните съотношения смъртни случаи/ранени ще бъде много далеч от отразяването на смъртоносността на този нов начин на война“, се казва в статията.

Авторът пише, че сега има стотици малки дронове с невероятно мощни камери, които дават подробни снимки и много точни мета данни обратно на оръжията.

"Това е вид война, която малцина в НАТО някога са изпитвали; когато процентът на руските загуби, оценен от Запада, изглежда наполовина от това, което твърдят украинците, със сигурност е възможно украинците да са прави“, се казва в статията.

Де Бретън-Гордън написа, че и на двете страни може да липсват муниции, но Кремъл изглежда не разполага с войници, за да стреля с тези боеприпаси. "Дългосрочните разходи за Русия вероятно ще бъдат опустошителни“, заключи полковникът.