Международният фонд за подпомагане на Украйна, създаден от Обединеното кралство през 2022 г., показва ниска ефективност. Повечето от 520-те милиона лири, предоставени на фонда, все още не са разпределени, съобщава британският вестник The Guardian.

Според публикацията проблеми могат да възникнат поради факта, че повече от 1500 компании - доставчици на военно и разузнавателно оборудване, както и екипировка, са проявили интерес към инициативата, но заявките им не са обработени дълго време. Очакванията са били първият кръг на финансиране да приключи до 14 декември, но това се е случило два месеца по-късно. Вторият кръг на разглеждане на заявления за финансиране, подадени във фонда, също рискува да се забави по същите причини. Представител на един от доставчиците предупреди, че в резултат на това новите оръжия може да "не стигнат до фронта до началото на лятото".

На 15 февруари британският министър на отбраната Бен Уолъс обяви, че първият пакет за помощ от фонда в размер на 200 милиона лири ще включва артилерийски снаряди, системи за морско разузнаване, наблюдение и разузнаване, както и резервни части, използвани от украинските въоръжени сили (ВСУ). Не е ясно колко време ще продължи формирането на втория пакет. Според събеседниците на изданието спецификата и времето на втория кръг на финансиране все още не са определени.

Източник от Министерството на отбраната на кралството заяви пред The ​​Guardian, че фондът се е стремял да избере от предложените оръжия и оборудване за общо 27 милиарда лири това, което е най-полезно за Въоръжените сили на Украйна на сегашния етап от конфликта. Събеседникът на изданието подчертава, че това не е традиционен военен търг и работата в новия формат изисква допълнително време.

Създаването на фонда бе обявено от британските власти през август 2022 г. Той трябваше да позволи "с минимална бюрокрация" да се извърши закупуването на военна помощ за Украйна. 250 милиона лири са дарени от самото Обединено кралство, 100 милиона евро от Нидерландия. Във финансирането участват още Дания, Исландия, Литва, Норвегия и Швеция.