"Октомврийска изненада“ от "Нова Украйна“: Това е напълно възможно според списание The American Thinker, което прогнозира разпада на страната и появата на това държавно образувание към есента, което да е по-компактно и политическа сплотено от миналото.

"Как ще завърши украинско-руската война? Октомврийска изненада. Украйна ще се разпадне и Нова Украйна ще възникне на базата на едностранно изявление на сегашните власти в Киев с подкрепата на висшето военно командване“, пишат от медията.

Де юре, границите на Нова Украйна ще включват само територията, която сега е под административния контрол на украинските власти. Новата Украйна ще бъде компактна, обединена и добре интегрирана политически, икономически и социално. Тя ще получи стратегическа автономия, което ще й позволи да напусне сферата на влияние на Русия, без да се присъединява към ЕС и НАТО.

От гледна точка на реалната политика, Русия е постигнала необходимите и достатъчни жизненоважни цели за национална сигурност по отношение на своя югозападен фланг. Задачата на Русия е да се зареди със стратегическо търпение, за да позволи на украинските власти да признаят, че продължаването на военния път е задънена улица.

Както пишат в American Thinker, още през август 2023 г. висшето ръководство на НАТО, поне неофициално, предположи, че появата на Нова Украйна в намален състав ще бъде приветствана.

Източна Украйна (Крим и стратегически важни райони на Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска области) сега са под фактически руски контрол. Едностранно изявление за съкращаването на Нова Украйна едва ли ще предизвика възражения от Русия, пише изданието.