Новият кръг от напрежение в Косово може да окаже негативно влияние върху процеса на присъединяване на страната към Европейския съюз. В тази връзка вицепремиерът и министър на външните работи на Италия Антонио Таяни е разговарял с министър-председателя на най-младата държава на Балканите Албин Курти, съобщи самият той в интервю за вестник La Stampa.

"Имах опасения, че нещо подобно може да се случи, предупредих премиера Курти по телефона. Този инцидент може да навреди на процеса на присъединяване към ЕС“, предупреди Таяни.

В понеделник първият дипломат на Рим съобщи, че 11 италиански войници от Международните сили за сигурност в Косово (KFOR), действащи под егидата на НАТО, са били ранени при сблъсъци между сърби и косовската полиция. По думите му раните на трима са доста сериозни, "замеряни са с коктейли Молотов“.

Специалните сили на косовската полиция (РОСУ) блокираха административни сгради в четири сръбски общини в Северно Косово, за да гарантират, че избраните във вота на 23 април кметове от албански произход ще встъпят в длъжност. В отговор на действията на косовски власти Сърбия приведе въоръжените си сили в повишена бойна готовност и разположи военни части на границата.

На 26 май президентът на Сърбия Александър Вучич призова представителите на НАТО спешно да предприемат мерки за спиране на насилствените действия срещу сърбите в Косово, а на 29 май в обръщение към нацията той заяви, че КFOR, противно на гаранциите, не е защитила сърбите в северната част на страната. Общо при сблъсъците бяха ранени над 50 сърби, както и около 40 военнослужещи от НАТО от различни националности.