Външният министър на Тайван разкритикува във вторник усилията на Китай да се представи като миротворец в украинския конфликт, докато "заплашва война" срещу самоуправляващия се остров, предава CNN.

"Китай заплашва с война Тайван и други, но иска да предложи мирен план на Русия, която инициира войната срещу Украйна", заяви външният министър Джоузеф Ву в акаунта на тайванското външно министерство в Twitter. "Ние не сме идиоти. Искате мир? И двамата автократи трябва незабавно да спрат своите заплахи, агресия и експанзионизъм“.

Очевидната препратка към китайския лидер Си Дзинпин и руския президент Владимир Путин от страна на Ву идва по време на тридневно посещение на Си в Москва, което беше оформено от Пекин като "пътуване на мира“.

Путин заяви в понеделник, че Русия е готова да проучи предложението на Китай за разрешаване на ситуацията в Украйна, но западните лидери изразиха скептицизъм относно ролята на Пекин като мирен посредник.

Според Запада, претенциите на Пекин за неутралитет са силно подкопани от отказа му да признае естеството на конфликта – като досега избягва да го нарича "нахлуване" - и от неговата дипломатическа и икономическа подкрепа за Москва.