Преговорите чрез телеконферентна връзка между държавния глава на САЩ Джо Байдън и президента на Руската федерация Владимир Путин продължиха малко повече от два часа, съобщава TACC.

Разговорът между лидерите на двете световни суперсили започна около 17:08 часа българско време. Както беше съобщено по-рано, срещата беше планирана за обсъждане на ситуацията около Украйна и темата за придвижването на НАТО на изток, стратегическата стабилност, двустранните въпроси, както и регионалната сигурност, включително ситуацията в Афганистан.

В началото на телеконференцията Путин и Байдън си размениха поздрави, а президентът на САЩ изрази надеждата си за среща лице в лице с руския лидер в бъдеще. По-нататъшните преговори се проведоха при закрити врати.

Телеконференцията беше организирана с помощта на защитена видеовръзка, използвана за първи път. Путин се свърза с президента на САЩ от резиденцията в Сочи.

Както съобщава Bloomberg, Байдън, след разговорите с руския лидер, възнамерява да обсъди техните резултати със своите европейски съюзници.

Това е петият разговор между държавните глави, откакто Байдън встъпи в длъжност като американски президент. Досега двамата са разговаряли по телефона три пъти, а в средата на юни проведоха лична среща в Женева. Тогава разговорът между Путин и Байдън продължи почти два часа и според двете страни беше конструктивен. Срещата на върха на Руската федерация и САЩ в Женева беше първата от 2018 г. насам.

Превод и редакция: Тереза Герова