Редица световни лидери реагираха на предварителните резултати от президентските избори в Русия, според които настоящият президент Владимир Путин печели изборите с близо 80 процента от гласовете.

В САЩ поставиха под съмнение резултатите от екзитпола:

Белият дом заяви, че изборите в Русия "очевидно не са били свободни, нито честни, като се има предвид как Путин е затворил опонентите си и е попречил на други да се кандидатират срещу него".

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че няма легитимност в руската "имитация на избори".

Той заяви: "Путин се стреми да управлява вечно".

От полското външно министерство заявяват:

"От 15 до 17 март 2024 г. в Русия се проведоха така наречените президентски избори. Гласуването се проведе в условията на изключителни репресии срещу обществото, което направи невъзможно извършването на свободен, демократичен избор."

Британското министерство на външните работи коментира изборите така:

"С незаконното провеждане на избори на украинска територия Русия демонстрира, че не е заинтересована от намирането на път към мира. Обединеното кралство ще продължи да предоставя хуманитарна, икономическа и военна помощ на украинците, които защитават своята демокрация."

Министерството на външните работи на Германия също коментира:

"Псевдоизборите в Русия не са нито свободни, нито честни, а резултатът няма да изненада никого. Управлението на Путин е авторитарно, той разчита на цензура, репресии и насилие. "Изборите" в окупираните територии на Украйна са невалидни и поредно нарушение на международното право."