Съветът за сигурност на ООН прие резолюция на 25 март, изискваща незабавно прекратяване на огъня между Израел и ХАМАС и незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници, предаде Reuters.

САЩ се въздържаха при гласуването, всички останали 14 членове на Съвета за сигурност гласуваха за резолюцията, допълва британската медия.

Текстът на резолюцията е предложен от 10 непостоянни членове на Съвета за сигурност на ООН. При предишни опити постоянните членки наложиха вето, като по този начин възпрепятстваха приемането на предишни резолюции относно прекратяването на огъня в Газа.

Досега САЩ три пъти са налагали вето върху проекторезолюцията, а Русия и Китай са блокирали американското предложение два пъти. 

"Въпреки това, поради нарастващия натиск, днес САЩ решиха да се въздържат от гласуването, позволявайки на Съвета за сигурност да поиска незабавно прекратяване на огъня през месец Рамадан, който продължава още две седмици", пишат още Reuters.

Резолюцията също така подчертава спешната необходимост от увеличаване на потока от хуманитарна помощ и засилване на защитата на цивилните в цялата Ивица Газа.