Военни специалисти на САЩ и НАТО са започнали да формират "ментален театър на военните действия“ с принципно нови видове оръжия, пише в концептуалната си статия в списанието "Арсенал Отечества“ Андрей Илницки, съветник на министъра на отбраната на Русия.

Според него днес характерът и съдържанието на военните действия се променят коренно, превземането и поражението на менталната сфера на противника става по-важно от контрола над територията.

"Военните специалисти на САЩ и НАТО формират ментален театър на военните действия с принципно нови оръжия за целенасочено и масово унищожаване на противника. Мисловната сфера се превръща в зоната на операциите на НАТО – най-важната оперативна област. Именно на военните на САЩ и НАТО е възложен преходът от информация към когнитивно-ментално господство като определящ фактор за окончателната стратегическа победа над врага“, отбелязва Илницки.

Както посочва съветникът на министъра, нови технологии за когнитивно-ментално доминиране се разработват в Харвардския и Принстънския университет, Командването по граждански въпроси и психологически операции на армията на САЩ, Центъра за иновации на НАТО и Съвместния център за информационна война на Министерството на отбраната на САЩ.

Както изясни пред РИА Новости главният редактор на "Арсенал Отечества“ Виктор Мураховски, основните инструменти на САЩ в борбата за своята хегемония в менталния театър на военните действия са деградацията и безотговорността. Те се предизвикват в държави и общества, които са обект на агресия. По-конкретно, в страните се предизвиква деградация на политическата класа.

"На първо място, това е рестартиране или заличаване на националната история или култура, което поражда безотговорност към миналото. Друг инструмент е имитацията на легитимна власт, което води до безотговорност към обществото, към настоящето. Друг инструмент, или оръжие, е деидеологизация с липса на отговори на въпросите "Какви сме?“, "Кои сме?“, "Защо сме?“ – това е безотговорност към бъдещето“, отбеляза главният редактор.

Сред другите ментални оръжия на Запада Мураховски посочи господството на вярата в "пазарните сили“, което създава безотговорност пред производството и обществото, транснационалните корпорации, ЧВК, синдикатите в сянка, които водят до безотговорност пред закона, както и господството на малцинства, което води до безотговорност пред мнозинството.