Властите на Сърбия се отказаха от инициатива за опростяване на процедурата за предоставяне на гражданство на руснаци и други чужденци, живели в страната само една година. Според британския вестник The Financial Times решението е взето, след като Европейската комисия е предупредила Белград, че улесняването на процедурата за издаване на паспорти може да доведе до премахване на безвизовия режим на Сърбия с ЕС.

През март Министерството на вътрешните работи на западната ни съседка представи законопроект, който предлага да се опрости процеса на получаване на гражданство от чужденци. Според действащото законодателство, за да бъде издаден сръбски паспорт, е необходимо дадено лице да е живяло на територията на страната три години, както и да се откаже от предишното гражданство. Законопроектът предлага да се позволи на чужденци, които са живели в Сърбия една година с разрешение за пребиваване и официално са работили в сръбска компания или са "извършвали независима дейност“, да кандидатстват за гражданство.

Европейската комисия обаче предупреди, че ако законопроектът бъде приет, безвизовият режим със Сърбия може да бъде спрян, "за да се предотвратят и смекчат възможните рискове за сигурността на ЕС". В изявлението на ЕК, цитирано от FT, се подчертава, че европейските власти миналата година са дали "ясни препоръки“ на Сърбия "да откаже или да се въздържи от предоставяне на гражданство чрез инвестиционни схеми".

Съветник на сръбското правителство заяви пред изданието, че опростеният законопроект за гражданство е "просто предложение“, което не е прието. Според експерти, интервюирани от FT, сръбското правителство вероятно ще оттегли законопроекта поради натиск от страна на Европейската комисия.