Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви "решителен и яростен отговор“ на Брюксел по повод забележките за действията на косовските сили в северната част на най-младата държава на Балканите и изявлението, че Белград "е под наблюдение“ след подписването на Плана за консултации с Министерството на външните работи на Руската федерация, съобщава електронното издание на вестник "Вечерне Новости“.

Отговорът ще бъде обявен в рамките на близките два-три дни, съобщават сръбските медии.

Според изданието държавният глава на Сърбия е бил шокиран и изненадан от изявлението на говорителя на Европейската комисия Петер Стано за "отговорност и на двете страни“, ако възникне ситуация, в която спецчастите РОСУ стрелят по невъоръжени сърби в Северно Косово. Във вторник Стано предупреди, че Сърбия е "под наблюдение на ЕС“ поради подписването на официалния план за консултации между външнополитическите ведомства на Белград и Москва.

Вучич е бил видимо възмутен от посланието на Стано, подертават от редакцията.

"Беше премълчано от Стано, но той не пропусна възможността да заплаши Сърбия заради техническия план за среща на сръбския и руския външен министър, който не съдържа нито една точка, свързана със сигурността“, коментира сръбският вестник.