Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис не скри раздразнението си в понеделник вечерта, след като британският премиер Риши Сунак отмени планираната с него среща в Лондон в последния момент, съобщават Reuters и електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

"Изразявам раздразнението си от факта, че британският премиер отмени планираната ни среща няколко часа преди да се проведе. Гърция и Великобритания са обединени от традиционни връзки на приятелство и рамката на нашите двустранни отношения е изключително широка“, подчерта премиерът на южната ни съседка.

Мицотакис допълни, че освен ситуацията в Украйна и Ивициата Газа, климатичната криза и миграцията, се е надявал да има възможност да обсъди със Сунак  искането на Атина за връщането на скулптури от Партенона, които към днешна дата се съхраняват в Британския музей.

Правителствени източници разкриват пред Kathimerini, че срещата е била отменена, тъй като Сунак бил раздразнен от мненията, изразени от гръцкия премиер относно връщането на Мраморите на Елгин. "Ще продължим да насърчаваме позициите, както правим постоянно. В крайна сметка преговорите са с Британския музей“, коментират събеседниците на изданието.

Служител на британското правителство, пожелал анонимност, подчерта, че спорът за антиките е направил "неподходящо“ провеждането на срещата.

По-рано Даунинг стрийт заяви, че Сунак изключва всякакви планове за връщане на скулптурите. По думите му Британският музей е "правилното място“ за съкровищата.

Попитан за изявлението на Мицотакис, от офиса на Сунак отбелязаха, че отношенията на Великобритания с Гърция са "изключително важни“ и двете страни трябва да работят заедно по глобални предизвикателства като справяне с незаконната миграция.

Вместо това заместник британският вицепремиер Оливър Даудън бе на разположение да се срещне с Мицотакис, за да обсъдят тези въпроси, допълниха от кабинета на Сунак.

Британското правителство винаги е изключвало възможността да се откаже от собствеността върху мраморите, които включват около половината от 160-метровия фриз, украсяващ Партенона, и твърди, че те са законно придобити.

Закон не позволява на Британския музей да вади предмети от колекцията освен при определени обстоятелства, но законодателството не забранява заемването им.

Мицотакис се срещна с лидера на Лейбъристката партия сър Кийр Стармър в гръцкото посолство, с когото обсъди по-тясно сътрудничество по въпроси на по-широката европейска сигурност, миграцията и действията срещу климатичната криза.

Миналата седмица вестник The Financial Times съобщи, че Стармър няма да блокира "взаимно приемлива“ сделка за заемане на скулптурите.