Представители на страните от НАТО са провели първи срещи за споделяне на разузнавателна информация и планиране на възможни отговори на ситуацията в Руската федерация, съобщава изданието Politico, като отбелязва, че "нито един“ представител на държава-членка на организацията "не пожела да предложи задълбочена оценка на кризата“ около действията на ЧВК "Вагнер“. "Говорител на НАТО просто заяви: "Наблюдаваме ситуацията“, подчертават от редакцията.

Журналисти на изданието са разговаряли със седем представители на страни от НАТО. Всички те са говорили при условие на анонимност.

Запитан за възможните последици от хаотичните събития в Русия, високопоставен служител на НАТО е отговорил, че е "твърде рано да се каже“. А други двама европейски служители са коментирали, че е необходима повече яснота относно ситуацията, преди да се направи окончателна оценка.

Високопоставен дипломат от Източна Европа е отбелязал, че "вече е по-ясно, че очакваме вътрешна вражда, която да отслабва режима в Москва, независимо от резултата“.

Според събеседниците на Politico ситуацията в Русия може да доведе до промяна на обстановката на фронта в Украйна. "Длъжностните лица са предпазливи в своите предварителни изявления, но вярват, че последните събития могат да доведат до повратна точка в конфликта в Украйна“, отбелязват от редакцията.

"Очакваме изостряне на ситуацията там (в Русия), но трябва да се съсредоточим върху това да помогнем на Украйна, за да осигури победата си“, цитира изданието думите на един от дипломатите. Той също така отбеляза, че "засега не вижда действия на Русия, които биха могли да застрашат нейните съседи".

Друг източник на изданието от Алианса е подчертал, че е "твърде рано да се говори за възможните последици от ситуацията в Русия“.

"Всяка допълнителна външна или вътрешна дилема за Русия е помощ за Украйна“, е допълнил друг европейски служител.

Politico цитира анонимен източник от разузнавателна служба, който признава, че бунтът е бил изненада, тъй като "никой не е смятал, че (Пригожин) може да се изправи срещу руската армия на руска земя, което е измяна“.