Усилията на енергийните министри на ЕС да постигнат споразумение за ограничаване на цената на природния газ се провалиха във вторник, след като повече от шест часа разговори не успяха да постигнат окончателно споразумение, пише европейската редакция на Politico.

Извънредният енергиен съвет имаше за цел да обсъди предложения за така наречения "механизъм за пазарна корекция“, насочен към избягване на драматични скокове на цените, наблюдавани през лятото – вторичен ефект от сътресенията на енергийните пазари, причинени от руската инвазия в Украйна .

Но има много дълбоки различия сред страните от ЕС относно това дали изобщо трябва да има таван и ако трябва да - на каква цена ще бъде задействан.

"Последният път се надявах да отворя шампанско, за да отпразнувам споразумението, но очевидно все още трябва да държим бутилките в хладилника за известно време“, коментира чешкият министър на индустрията Йозеф Сикела, чиято страна е ротационен председател на Съвета на ЕС.

Съгласно първоначалния план на Европейската комисия таванът ще влезе в сила, когато цените в холандския хъб TTF достигнат 275 евро за мегаватчас за две седмици и ако тези цени са с повече от 58 евро за МВч по-високи от цените на втечнения природен газ на глобалния пазар.

Тази предложена горна граница беше зададена толкова висока, че нямаше да бъде задействана дори по време на скока на цените през август, когато цените за кратко достигнаха 350 евро за МВч - което предизвика възмущение от страните, подкрепящи горната граница.

Оттогава чешкото председателство на Съвета предложи няколко изменения на предложението на Комисията, но продължилите часове разговори не успяха да постигнат окончателен пробив.

"Знаехме, че постигането на споразумение по тази тема никога няма да бъде лесно. През последните седмици на интензивни преговори постигнахме напредък по техническите аспекти“, каза комисарят по енергетиката Кадри Симсон, добавяйки, че въпреки "умението“ на председателството, "все още има различни гледни точки по този аспект на предложението“.

Сега разговорите се пренасочват към друг енергиен съвет, определен за понеделник.

"Истината е, че ще имаме дълга дискусия в понеделник“, каза дипломат от ЕС, добавяйки, че точната начална цена остава открит дебат, като опциите все още са на масата, вариращи от 160 до 220 евро за МВч.

Рийна Сикут, министър на икономиката и инфраструктурата на Естония, каза пред POLITICO, че е имало споразумение таванът да бъде задействан, когато цените на газа са с 35 евро за МВч по-високи от глобалните цени на ВПГ за три дни, но остават спорове относно това дали целият европейски газ от хъбовете трябва да бъде включен при изчисленията.

Забавянето засяга други документи, целящи да помогнат на блока да се откаже от вноса на руски газ, включително мерки за ускоряване на одобренията на проекти за възобновяема енергия и съвместно закупуване на газ.