Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Турция да остави настрана своите резерви относно усилията на Финландия и Швеция да се присъединят към военния алианс, настоявайки, че северните страни са направили достатъчно, за да задоволят опасенията на Анкара относно тяхното членство, пише Daily Sabah.

Финландия и Швеция кандидатстваха за членство в най-големия Aлианс за сигурност в света в месеците, след като руските сили нахлуха в Украйна през февруари. По този начин те изоставиха дългогодишната си политика на военнa необвързаност от опасения, че по-късно Русия може да обърне погледа си към тях.

"Финландия и Швеция изпълниха ангажимента си към Турция. Те станаха силни партньори в нашата съвместна борба срещу тероризма във всичките му форми и проявления“, заяви Столтенберг пред репортери в Истанбул след разговори с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

"Време е да приветстваме Финландия и Швеция като пълноправни членове на НАТО. Тяхното присъединяване ще направи нашия съюз по-силен и хората ни ще бъдат в по-голяма безопасност“, отбеляза Столтенберг. "В тези опасни времена е още по-важно да финализираме присъединяването им, за да предотвратим всякакви недоразумения или грешни изчисления в Москва.“

Чавушоглу обаче отговори, че графикът за приемането им като нови членове ще зависи от това кога ще бъдат изпълнени исканията на Турция, договорени в съвместния меморандум. Меморандумът от 10 члена беше разкрит преди срещата на върха на НАТО през юни, след като Турция заплашваше седмици наред да наложи вето на кандидатурите на Швеция и Финландия.

"Тези две страни трябва да предприемат важни стъпки в борбата с тероризма, защото една от най-големите заплахи, пред които е изправен НАТО днес, е тероризмът“, подчерта турският министър.

"В момента не е възможно да се каже, че двете страни са изпълнили напълно всички аспекти на меморандума“, добави той, като подчерта, че Турция подкрепя разширяването на НАТО.

По думите на Чавушоглу, Анкара вижда новото правителство в Швеция като "по-решително“ в намерението си да изпълни меморандума, подписан в Мадрид. Новият шведски премиер Улф Кристерсон трябва да посети Анкара на 8 ноември, каза той. Присъединяването към НАТО е приоритет за новото дясно правителство на Швеция.

"Трябва да покажем на нашата нация и на парламента, че тези страни (Швеция и Финландия) са предприели конкретни стъпки за справяне с нашите опасения“, изтъкна първият дипломат на Анкара.

Турция, заяви той, е наясно с положителните стъпки, предприети от двете северни страни.

Първият турски дипломат съобщи още, че втората тристранна среща между Турция, Швеция и Финландия ще се състои в Стокхолм

Но Столтенберг, в най-силното публично изявление за подкрепа, което е направил за кандидатите, докато е на турска земя, беше категоричен, че те са направили достатъчно.

"Признавам вашите опасения. В същото време е ясно, че Финландия и Швеция са изпълнили меморандума и са ангажирани с дългосрочно партньорство с Турция“, подчерта бившият норвежки премиер на Чавушоглу. Той каза, че Финландия и Швеция имат желание да работят по-тясно с Турция в борбата с тероризма. "Това също е в техен интерес“, каза той.

Чавушоглу също така подчерта, че Турция няма големи проблеми с Финландия, но тъй като скандинавските страни искат процесът им на членство да върви в тандем, двете са получили "едно и също отношение“ от Анкара.

Столтенберг, който трябва да се срещне с Ердоган в петък, каза, че е важно да се финализират кандидатурите за членство, за да се изпрати "ясно послание към Русия".

"В тези опасни времена е още по-важно да финализираме присъединяването им, за да предотвратим всякакви недоразумения или грешни изчисления от страна на Москва и да изпратим ясно послание на Русия, че вратата на НАТО остава отворена“, каза той. "И само съюзниците трябва да вземат решение относно членството в НАТО, никой друг“.

Всички 30 страни членки на НАТО трябва официално да ратифицират протокола за присъединяване на Финландия и Швеция, за да се присъединят към алианса. Само парламентите на Турция и Унгария все още не са направили това.

Въпреки това Турция, която е член на НАТО от над 70 години, изрази възражения срещу кандидатурите за членство, критикувайки двете страни за толериране и дори подкрепа на терористични групи. Швеция и Финландия сключиха сделка с Турция през юни и президентът Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че Анкара няма да одобри членството им, докато опасенията й не бъдат взети предвид.

Тристранното споразумение предвижда, че Швеция и Финландия няма да предоставят подкрепа на Отрядите за народна самоотбрана (ОНС/YPG), сирийската издънка на ПКК, и на Гюленистката терористична група (ФЕТО) която според властите стои зад неуспешния опит за преврат в Турция през 2016 г. В споразумението също така се казва, че Анкара предоставя пълна подкрепа на Швеция и Финландия срещу заплахи за националната им сигурност. И двете скандинавски страни се съгласиха да отговорят на висящите искания на Анкара за депортиране или екстрадиция на заподозрени в тероризъм.