Съюзниците от НАТО няма да се намесват във войната в Украйна, но Алиансът може да изпрати военни самолети на Киев, за да може страната да се защити. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция преди двудневната среща на министрите на отбраната от организацията, предава кореспондентът на Укринформ.

"Така че първо, мисля, че трябва да правим разлика между две неща. Едно нещо е това, което също много обсъждахме миналата година и това беше въпросът дали НАТО трябва да установи зона, забранена за полети над Украйна и изпращането на самолети на НАТО, за да наложат зона, забранена за полети. Това е много различно нещо от това, което се обсъжда сега, и това е възможността съюзниците от НАТО да доставят самолети на Украйна“, отбеляза той.

Според него, ако НАТО изпрати самолети, за да наложи присъствието на Алианса във въздушното пространство на Украйна и без зона за полети, това ще бъде пряко участие във войната. Другото - да предостави на украинците различни видове военни способности, няма да направи НАТО страна в конфликта.

"И както видяхте от медиите, сега тече дискусия и по въпроса за самолетите и очаквам това също да бъде разгледано утре на срещите тук в Брюксел. Но позволете ми да добавя две неща и това е, че едното е бързина, спешност. Защото каквото и да е мнението за самолетите, това ще отнеме време. Това, което е необходимо сега, е спешна подкрепа за Украйна… защото всеки ден има значение“, предупреди той.

Столтенберг отбеляза, че е важно да има постоянни консултации между съюзниците какви нови платформи трябва да предоставят на Украйна. Освен това съюзниците трябва да се съсредоточат върху това да гарантират, че оръжията, които вече са доставени на Украйна, работят. По-специално, да се гарантира, че системите за ПВО, артилерията, които вече са доставени в Украйна, разполагат с боеприпаси, резервни части, поддръжка, логистика. Столтенберг подчерта, че това е огромна логистична задача, която изисква доставки всеки ден.

"Разбира се, че е важно да се обсъждат нови системи, но най-спешната необходимост е да се гарантира, че всички системи, които вече са там или са обещани, са доставени и работят както трябва“, заяви още той.

Министрите на отбраната от НАТО ще се срещнат в Брюксел на 14-15 февруари. Темите на разговора ще включват ситуацията със сигурността в Украйна. На 14 февруари в щаба на НАТО ще се проведе и среща на Контактната група по отбраната на Украйна, домакин на която са САЩ. Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников ще участва в срещата на министрите и в работата на Контактната група.